Φιλελεύθερος. Επαναστάτης .Τολμηρός. Αμφιλεγόμενος.
Ο πολιτικός που διεγράφη δύο φορές από τον ίδιο
πρόεδρο κόμματος. Τώρα είναι ανεξάρτητος πολιτικός.
Ο πολιτικός Πέτρος Τατούλης αποφάσισε να μιλήσει χωρίς φόβο και με πολύ πάθος γνωρίζοντας πως θα πληρώσει τις συνέπειες. ‘Έτσι και έγινε. Στις 10 Νοεμβρίου του 2008, ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα δηλώνει τη διαγραφή του Πέτρου Τατούλη από βουλευτή της κυβέρνησης. Από τότε ο κ. Τατούλης συνεχίζει την πολιτική του καριέρα ως ανεξάρτητος πολιτικός.
Το τελειωτικό χτύπημα που οδήγησε στην αποπομπή από το κυβερνών κόμμα ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στην εφημερίδα Το Έθνος. Η συνέντευξη του χαρακτηρίστηκε από σαθρές αιχμές προς την κυβερνητική πολιτική και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό. Είπε για τον κ. Καραμανλή μεταξύ άλλων ότι: « κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος αλλά συνένοχος, από πολιτική άποψη φυσικά».
Ας δούμε όμως από την αρχή την ιστορία της ζωής του. Ο Πέτρος Τατούλης, γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας το 1953. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως ιατρός χειρούργος, το 1986 πήρε την ειδικότητα του γενικού χειρούργου. Έχει εργασθεί ως αγροτικός ιατρός στο Καστρί Κυνουρίας, έπειτα εργάσθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιώς και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τριπόλεως όπου και διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων το 1983. Επίσης υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σαν Ιατρός στην Κω. Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας, με τη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε συνεχίζει να επανεκλέγεται σε όλες τις εκλογές μέχρι σήμερα με το ίδιο κόμμα. Είναι παντρεμένος με μια επίσης γιατρό και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Τριών κοριτσιών και ενός αγοριού.
Εκτός από βουλευτής, ήταν υφυπουργός πολιτισμού από το Μάρτιο του 2004 μέχρι και το 2006. Η θητεία του ως υφυπουργός δεν θεωρείται πετυχημένη για δύο λόγους. Αρχικά επωμίσθηκε την μεγάλη ευθύνη ενός υπουργείου στο οποίο υπουργός, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επομένως όλες τις ευθύνες για πολιτικά λάθη τις εισέπραττε ο ίδιος όντας υφυπουργός. Κανείς δεν μπορούσε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ουσιαστικά το υπουργείο πολιτισμού διοικούνταν από τον γενικό γραμματέα Χρήστο Ζαχόπουλο. Ο τελευταίος είχε τη στήριξη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, έτσι ασκούσε τη δική του πολιτική και διαχειρίζονταν τα κρατικά κονδύλια αυτοβούλως. Ο Τατούλης μάλλον υπήρχε στο υπουργείο σαν διακοσμητικό στοιχείο.
Άλλες θέσεις που κατείχε στο παρελθόν ο Τατούλης, ήταν αυτές, του ειδικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2004, του ειδικού απεσταλμένου της Νέας Δημοκρατίας στη συνδιάσκεψη της Γενεύης το Δεκέμβριο του 2003 για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, του ειδικού απεσταλμένου της Νέας Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2003 στο αρχηγείο του Γ. Αραφάτ στη Ραμάλα. Επίσης ήταν μέλος της κεντρικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής γραμματέας του πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.
Μία άλλη πλευρά του, είναι αυτή του αρθογράφου. Δημοσιεύει άρθρα πολιτικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, σε ελληνικές εφημερίδες. Στην Απογευματινή, Καθημερινή και στον ελεύθερο τύπο.
Ο Πέτρος Τατούλης είναι ο μόνος Έλληνας βουλευτής που έχει διαγραφεί από τον ίδιο πρόεδρο κόμματος δύο φορές. Η πρώτη φορά ήταν στις 2 Απριλίου 1998, τότε διαγράφτηκε μαζί με άλλους έξι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος τότε ήταν η άρνηση του να υπακούσει στη θέληση του κ. Καραμανλή που σχετίζονταν με τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ΔΕΚΟ. Η τότε διαγραφή του ακυρώθηκε και ο Τατούλης το 2000 επέστρεψε στο κόμμα. Η ιστορία όμως μερικά χρόνια αργότερα θα επαναλαμβάνονταν.
Η δεύτερη ρήξη που οδήγησε τελικά και στη διαγραφή του, ξεκίνησε μετά από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Τότε ο Τατούλης βγήκε και μίλησε δημόσια με πολύ επικριτική διάθεση. Αυτό ήταν, η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Σε μία περίοδο που τα σκάνδαλα αποκαλύπτονταν το ένα μετά το άλλο, και η κυβέρνηση κατέρρεε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, ο Τατούλης ξεκίνησε να εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης μέσα από τις συνεντεύξεις του και του blog του.
Στην κεντρική επιτροπή, στις 12 Απριλίου του 2008 άσκησε δημόσια πολύ σκληρή κριτική τόσο στον Καραμανλή όσο και στον Ρουσόπουλο. Τότε δήλωσε: «Νομίζαμε ότι όλη η ιστορία της διαφθοράς έχει να κάνει με πέντε νταβατζήδες. Για να αντιληφθούμε στη συνέχεια επί των ημερών μας και από τα δικά μας στελέχη ότι όλο το σύστημα, έτσι όπως έχει δομηθεί είναι φυτώριο της διαφθοράς».
Στις 27 Σεπτεμβρίου, σε άλλη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής με θέμα την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο Τατούλης δήλωσε: « Μίλησα αυστηρά πολιτικά. Δεν εισακούστηκα και το γεγονός ότι επέλεξα να τα πω σε εσάς τον ίδιο, κύριε πρόεδρε κανείς δεν έχει άλλοθι να λέει ότι δε γνώριζε, κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τη φυλακισμένη στον πύργο της βασιλοπούλας».
Μετά από όλα αυτά η διαγραφή του ήταν ένα αναμενόμενο γεγονός. Εκτός από αυτό πολλοί κατέκριναν τη συμπεριφορά του. Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε την οριστική διαγραφή του, παρόλο που με αυτό το γεγονός θα διακινδυνεύεται πια μόνιμα η αυτοδυναμία της στην Βουλή. Ο Τατούλης λοιπόν διαγράφτηκε από τη Νέα Δημοκρατία στις 10 Νοεμβρίου του 2008.
Από τότε ο Τατούλης συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα σαν ανεξάρτητος βουλευτής πια. Συνεχίζει να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση και να δίνει πολλές συνεντεύξεις. Στις εμφανίσεις του είναι σοβαρός και ψύχραιμος. Εκφράζεται με πολύ προσεγμένα λόγια, παρόλα αυτά η διάθεση του είναι δηκτική. Ξέρει να παίζει πολύ καλά το παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων.
Πρόσφατα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Συνεχίζεται πολλοί να με ρωτάτε πως αισθάνομαι μερικές μέρες μετά τη διαγραφή. Αισθάνομαι πολύ καλά. Δεν έφυγα εγώ από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε είμαι εγώ υπεύθυνος για τη σημερινή εικόνα. Άλλωστε, τα όσα είχα κατά καιρούς επισημάνει ως λάθη στον πρωθυπουργό δυστυχώς επαληθεύονται. Ήμουν και είμαι απόλυτα δεσμευμένος στις αρχές της κεντροδεξιάς και στις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις εξέφρασε ο Καραμανλής το 2004. Δεν εξέθεσα εγώ την παράταξη, ούτε οι Έλληνες που μας εμπιστεύθηκαν να πάμε τον τόπο μπροστά. Δεν κρίθηκα ανεπαρκής στο έργο μου…».
Η υπόθεση Τατούλη απασχόλησε και απασχολεί πολύ την κοινή γνώμη, εν μέρει δικαιολογημένα γιατί κατάφερε να κλονίσει την Κυβέρνηση Καραμανλή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πέτρος Τατούλης είναι ένα πρόσωπο που ξέρει πώς να προκαλεί θόρυβο γύρω από το όνομα του. Από εκεί και πέρα το μέλλον θα δείξει αν η ιστορία θα τον δικαιώσει ή αν θα αποδειχθεί πως ήταν απλά μια πομφόλυγα…